wtorek, 15 grudnia 2015

Kaszanka inaczej

W takie pogody jedyne co chce to żeby już było lato. Grill ... No i tak zachciało mi się grillowanej kaszanki. Ale niestety nie ta pora roku więc postanowiłam zrobić kaszankę inaczej, a przynajmniej inaczej podaną niż zawiniętą w folie z dodatkiem cebuli i jabłka i powstała zapiekanka z kaszanki.



Składniki (na małą foremkę)

1/2 pętka kaszanki lub 2 małe
1 średnia cebula
1 jabłko
2 średnie ziemniaki
1 małe jajko
3/4 szklanki śmietany 18%
garstka startego na drobnych oczkach sera cheddar lub zwykłego
garstka startego na drobnych oczkach sera wędzonego (u mnie rolada ustrzycka)
przyprawa do ziemniaków
1 łyżka oleju

Ziemniaki obieramy kroimy na cienkie plastry, cebule przekrawamy na pół i kroimy w piórka, jabłko obieramy, czyścimy środek i kroimy w plasterki. Kaszankę kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Układamy pionowo po plasterku 2 plasterki ziemniaka, dwa plasterki kaszanki, dwa plasterki cebuli i 2 plasterki jabłka, i tak aż do końca foremki. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do śmietany dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy starty cheddar, mieszamy i gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy zapiekankę na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy serem wędzonym i wstawiamy do momentu jak ser ładnie się rozpuści i utworzy się chrupiąca skorupka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz