piątek, 5 lutego 2016

Roladki z kurczaka z musztardą gotowane na parze

Od razu nadmienię że roladki można przygotować w 2 wersjach- piekielnie ostrej z musztardą rosyjską (przynajmniej moja jest baaardzo ostra) jak i delikatnej z normalną musztardą stołową lub sarepską. Czas operacji 30-40 min bo luby krzyczał od południa że chce obiad od razu po pracy bo jest głodny :) A jaką przyjemność miał że takie dobre i w dodatku tylko jeden garnek do zmywania po obiedzie.
Gorąco polecam osoba dbającym o linię oraz tym którzy mają mało czasu na przygotowanie czegoś zdrowego na obiad


Składniki


2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g)
4 łyżki musztardy rosyjskiej (jeśli lubicie na ostoro jeśli nie to zwykłej musztardy)
1/3 papryki
1 ogórek kiszony
1/2 małej cebuli
kilka pasków żółtego sera
zioła prowansalskie
sól

Dodatki

3 ziemniaki
garść marchewki baby carrots
garść fasolki zielonej ciętej
łyżka masła

W posiadaniu mam garnek do gotowania na parze, ogólnie to zwykły garnek a jako dodatek ma nakładane sito i wysoką pokrywkę.
Zaczynamy od piersi z kurczaka, rozkrawamy je na pół ale nie przecinamy do końca i rozbijamy je. Paprykę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę a ogórka kiszonego rozkrawamy wzdłuż na ćwiartki. Rozbite piersi smarujemy musztardą układamy po 2 kawałki ogórka, kilka pasków papryki, posypujemy cebulą i układamy na końcu paski żółtego sera. Jak na zdjęciu poniżej.


Całość zawijamy i spinamy wykałaczkami.


Do wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę, na sito wkładamy marchewkę i fasolkę, przykrywamy i gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze 15-20 min.


Po tym czasie wyjmujemy roladki na talerz, wyciągamy wykałaczki i kroimy w grube plastry. Roladki z piersi kurczaka podajemy z warzywami z którymi się gotowały na parze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz