poniedziałek, 15 lutego 2016

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Odkąd je pierwszy raz zrobiłam robię je bardzo często. Praktycznie na każdą imprezę, jako coś do przegryzienia podczas oglądania filmu w weekend. Robi się je bardzo szybko. Nie wymagają wielu składników. I smakują zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno.



Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków sera żółtego
ketchup
zioła prowansalskie albo oregano i bazylia (opcjonalnie)

Ciasto rozwijamy, smarujemy ketchupem tak do 3/4 wysokości. Możemy posypać całość ziołami jeśli chcemy.  Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry wędliny, na wędlinie plasterki sera. I rolujemy całość dość ściśle. Powstałą roladę zawijamy w papier (ja owijam w ten od ciasta francuskiego) i wstawiamy na 0,5- 1 h do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Roladę odwijamy z papieru (nie wyrzucamy go tylko wykładamy nim blachę z piekarnika). Kroimy ja w plastry ok 1,5- 2 cm. Ślimaczki przekładamy na blachę i wstawiamy na 15-20 min do piekarnika na środkowy poziom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz