środa, 27 kwietnia 2016

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

W końcu spróbowałam zapiec łososia. Nagromadziły mi się w lodówce ciasta francuskie więc coś trzeba było z nimi zrobić a ile to razy można robić szybką pizze :) Dla każdego łasucha który lubi łososia, szpinak, ser feta i ciasto francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek.

Składniki

350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g)
opakowanie mrożonego szpinaku
1/2 opakowania sera feta
2 łyżki śmietany
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
1 jajko

Zaczynamy od szpinaku bo musi nam wystygnąć. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, jak zacznie się szklić dodajemy czosnek, chwile razem smażymy i dorzucamy nasz mrożony szpinak. Całość dusimy na małym ogniu żeby szpinak jak najszybciej połączył się z cebulą. Zdejmujemy pokrywkę i wszystko razem smażymy na średnik ogniu żeby cała woda nam odparowała (to ważne bo im lepiej woda odparuje tym ciasto francuskie na spodzie będzie bardziej chrupkie a nie gumowe). Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia (no niestety musi wystygnąć).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Łososia jeśli mamy cały kawałek przekrawamy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki i nacinamy w choinkę ale tak żeby po środku zostało nie poprzekrawane miejsce na nasz kawałek rybki. Ser feta kroimy w 0,5 cm plastry (lub kruszymy jak kto lubi albo jak komu szybciej). Na środku ciasta francuskiego nakładamy przestudzony szpinak na to ser feta i łososia.


Na wierzch łososia nakładamy znów szpinak i całość zaplatamy na przemian paskiem z prawej paskiem z lewej. Jak już zawiniątka mamy gotowe smarujemy całość roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy ok 30-40 min. Jeśli wydaje nam się że spód jest zbyt miękki to możemy przed końcem przestawić piekarnik na pieczenie tylko spodu.




2 komentarze: