środa, 11 maja 2016

Boczek pieczony i Łopatka pieczona

Nabyłam po małym kawałku boczku i łopatki ostatnio w markecie. Z racji tego że uwielbiam pieczone mięso, szczególnie na niedzielne obiady postanowiłam upiec oba kawałki razem, od tak żeby nie było nudno. Poszłam trochę na łatwiznę i doprawiłam przyprawą kebab, paprykę chilli w proszku i majeranek, tymianek. Wyszło pysznie, mięsko się rozpadało i zostało jeszcze trochę na wędlinę. Nie chce rozdzielać tego na dwa wpisy każdy może zrobić jedno większe mięsko.
W połączeniu z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą z tego przepisu po prostu danie idealne :)



Składniki

80-90 dag boczku surowego bez skóry
80-90 dag łopatki wieprzowej
przyprawa kebab
ostra papryka chilli w proszku
tymianek
majeranek
olej

Solanka

woda
1-2 łyżki soli
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu
1-2 ząbki czosnku pokrojony w plasterki

Jeśli mamy czas trzymamy mięso w solance min 24 h (mięso wkładamy do garnka i zalewamy je wodą tak żeby woda przykryła całe mięso, dosypujemy soli i dorzucamy przyprawy i czosnek i trzymamy w lodówce min 24 h) jeśli nie przyprawiamy z rana wkładamy w rękaw (ja w dwa oddzielne) i trzymamy w lodówce do momentu nagrzania piekarnika.
Mięso płuczemy (obojętnie czy było w solance czy nie) wycieramy papierowym ręcznikiem do sucha. Spryskujemy olejem i wcieramy przyprawę kebab wymieszaną z papryką chilli, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Wkładamy w rękawa do pieczenia (ja w dwa osobne) i do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasze mięso na 90 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw i ustawiamy termoobieg. Całość pieczemy jeszcze 10-15 min do zrumienienia góry.

Łopatka wieprzowa:


Boczek wieprzowy:


Gotowe danie:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz