W połączeniu z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą z tego przepisu po prostu danie idealne :)
Składniki
80-90 dag boczku surowego bez skóry
80-90 dag łopatki wieprzowej
przyprawa kebab
ostra papryka chilli w proszku
tymianek
majeranek
olej
Solanka
woda
1-2 łyżki soli
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu
1-2 ząbki czosnku pokrojony w plasterki
Jeśli mamy czas trzymamy mięso w solance min 24 h (mięso wkładamy do garnka i zalewamy je wodą tak żeby woda przykryła całe mięso, dosypujemy soli i dorzucamy przyprawy i czosnek i trzymamy w lodówce min 24 h) jeśli nie przyprawiamy z rana wkładamy w rękaw (ja w dwa oddzielne) i trzymamy w lodówce do momentu nagrzania piekarnika.
Mięso płuczemy (obojętnie czy było w solance czy nie) wycieramy papierowym ręcznikiem do sucha. Spryskujemy olejem i wcieramy przyprawę kebab wymieszaną z papryką chilli, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Wkładamy w rękawa do pieczenia (ja w dwa osobne) i do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasze mięso na 90 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw i ustawiamy termoobieg. Całość pieczemy jeszcze 10-15 min do zrumienienia góry.
Łopatka wieprzowa:
Boczek wieprzowy:
Gotowe danie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz