wtorek, 1 marca 2016

Chili con carne z kurczakiem w moim wydaniu

Kolejna potrawa z typu "coś do ryżu sosowatego wziąć do pracy" i wyszło jej jak zwykle tyle że na jeden obiad dla 2 osób starczy starczy i będzie na tydzień do pracy. Standardowo w niedzielę robię albo dwa obiady tak żeby lubemu zostało jak mnie nie ma i teraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc kombinujemy.


Składniki (dużo porcji)


3 pojedyncze piersi z kurczaka

1 przecier pomidorowy
1 puszka pomidorów
3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 duże papryczki chili
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 łyżki sosu worcester
1-1,5 łyżeczki soli
1 szklanka czerwonego wina

Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek ja zawsze chce zrobić tak na średni i później muszę przerzucać do dużego. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy ją, potem dodajemy posiekane papryczki chilli chwilę przesmażamy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dolewamy czerwonego wina chwilę gotujemy wszystko razem. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy wszystko aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i sos worcester i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 min. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 5 min i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę gotujemy jeszcze 5 min. Po tym czasie dodajemy kukurydze i groszek, oczywiście odsączone doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze ok 5 min. Po tym czasie wyłączamy ogień/ gaz i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz