Składniki (na 5 schaboszczaków)
5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu)
sól, pieprz, papryka słodka
2 małe jajka
bułka tarta
olej
Na wierzch
250 g pieczarek (najlepiej małych)
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu worcester
3-4 garście startego na dużych oczkach sera
1 łyżeczka papryki słodkiej
Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy jeden na drugim, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekana w kostkę cebulę, podsmażamy. W międzyczasie dodajemy do cebuli sól i ostrą paprykę. Jak cebula będzie lekko miękka dodajemy do niej pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (jak mamy duże to dzielimy je na pół i kroimy w plastry). Wszystko razem podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek, chwilę smażymy wszystko razem i dodajemy 2 łyżki sosu worcester. wszystko razem smażymy jeszcze 1-2 min. Przekładamy do miseczki.
Na tą samą patelnię nalewamy olej i rozgrzewamy go. Schaby zamaczamy w jajku później obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Mi zostało trochę jajka więc je połączyłam z żółtym serem i łyżeczką papryki słodkiej. Wszystko dokładnie wymieszałam i taką papkę serowo jajeczną nakładałam na pieczarki. Schaby smażymy na rumiany kolor z jednej strony przewracamy i szybko nakładamy na usmażoną stronę pieczarki i na nie ser żółty. Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu do momentu jak ser się rozpuści.
Podajemy np z brokułami posypanymi serem feta i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz