sobota, 12 grudnia 2015

Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z dodatkiem pietruszkowego pesto

Z racji tego że oboje jesteśmy chorzy obiad musiał być szybki smaczny i zdrowy :) Cała kompozycja podejrzana tu, ale poprzez niedoczytanie wykonania przepisu wyszła własna wariacja i stanęło na pietruszkowym pesto :)



Składniki (dla 2 osób)

1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
1/4 szklanki jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny

Sałatka z grillowanych warzyw

1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1/2 opakowania mieszanki sałat
pomidory koktajlowe
czarne oliwki
1 mała czerwona cebula (opcjonalnie)

Pietruszkowe pesto

1 szklanka posiekanej pietruszki (nawet można odrobinę więcej)
60 ml oliwy
1,5 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli bez nasion (opcjonalnie)
gruboziarnista sól, pieprz


Zaczynamy od przygotowania pesto z pietruszki, do pietruszki dodajemy oliwę lub olej, dodajemy sok z cytryny pokrojoną papryczkę chilli i pokrojony w kawałki czosnek, wszystko razem dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ewentualnie możemy dodać jeszcze soku z cytryny lub jeśli ktoś lubi smak czosnku to może dorzucić jeszcze jeden ząbek. Po dokładnym zmiksowaniu odkładamy do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki.

Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, rozkładamy na talerzu i posypujemy solą żeby puściły soki i żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. 

W między czasie jak warzywa puszczają soki a kurczak się marynuje szykujemy pozostałe składniki do sałatki. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzach, pomidory koktajlowe rozcinamy na pół tak samo postępujemy z oliwkami a cebule kroimy w drobne piórka. Rozgrzewamy patelnie grillową i grillujemy cukinie i bakłażana. Ugrillowanege warzywa przekładamy na sałatę, dodajemy na wierzch pomidory i oliwki i sypiemy cebulą.

Na rozgrzaną patelnie grillową wkładamy kurczaka, grillujemy z obu stron do złotego koloru.

Kurczaka przekładamy na talerz i skrapiamy go i sałatkę pietruszkowym pesto.

Sałatka z grillowanymi warzywami może być bazą do przepysznej sałatki z kurczakiem, która nadaje się idealnie na lunch. Obiad jest super bowiem jak zostaną nam warzywa i grillowany kurczak mamy gotowy lunch na drugi dzień lub 2 śniadanie do pracy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz