Składniki (dla 2 osób)
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
1/4 szklanki jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
Sałatka z grillowanych warzyw
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1/2 opakowania mieszanki sałat
pomidory koktajlowe
czarne oliwki
1 mała czerwona cebula (opcjonalnie)
Pietruszkowe pesto
1 szklanka posiekanej pietruszki (nawet można odrobinę więcej)
60 ml oliwy
1,5 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli bez nasion (opcjonalnie)
gruboziarnista sól, pieprz
Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki.
Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, rozkładamy na talerzu i posypujemy solą żeby puściły soki i żeby pozbyć się ewentualnej goryczki.
W między czasie jak warzywa puszczają soki a kurczak się marynuje szykujemy pozostałe składniki do sałatki. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzach, pomidory koktajlowe rozcinamy na pół tak samo postępujemy z oliwkami a cebule kroimy w drobne piórka. Rozgrzewamy patelnie grillową i grillujemy cukinie i bakłażana. Ugrillowanege warzywa przekładamy na sałatę, dodajemy na wierzch pomidory i oliwki i sypiemy cebulą.
Na rozgrzaną patelnie grillową wkładamy kurczaka, grillujemy z obu stron do złotego koloru.
Kurczaka przekładamy na talerz i skrapiamy go i sałatkę pietruszkowym pesto.
Sałatka z grillowanymi warzywami może być bazą do przepysznej sałatki z kurczakiem, która nadaje się idealnie na lunch. Obiad jest super bowiem jak zostaną nam warzywa i grillowany kurczak mamy gotowy lunch na drugi dzień lub 2 śniadanie do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz