środa, 9 grudnia 2015

Pulpety z szynki wieprzowej z pomidorowo bazyliowym sosem

Jakoś spagetti mi się już znudziło i miałam ochotę na mielone ale z sosem więc stanęło na pulpetach w aromatycznym sosie pomidorowym. Ja zadowolono bo są mini mielone mąż bo jest w sos pomidorowym a jako dodatek kluski z makaronu razowego. Ale nie była bym sobą jak bym do zwykłego sosu nie dodała czegoś ekstra. Jedni do mięsa dodają podsmażona cebulę inni surową jeszcze inni wogóle nie dodają a dodają ją do sosu. Ja z racji tego że mi się spieszyło postawiłam na najszybszą wersję z minimalną ilością zabrudzonych naczyń :)




Składniki

Na pulpety

500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl)
1 jajko
1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia
(jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej)
bułka tarta
sól, pieprz

Na sos

1 puszka pomidorów krojonych
1 przecier pomidorowy 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 niewielka papryczka chilli
1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina
garść świeżych listków bazylii
1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
odrobina cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
garstka startego cheddara (lub innego sera żółtego)
olej
sól, pieprz

Szatkujemy cebulę, papryczkę chilli i czosnek. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, jak się lekko obsmaży dodajemy papryczkę chilli i czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu żeby smaki się przegryzły
Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę jedno całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso się nie klei dodajemy bułki tartej i wyrabiamy. Przy pomocy dużej łyżki nabieramy mięso i formujemy kulki. Użycie łyżki ułatwi nam otrzymanie równej wielkości kulek. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z obu stron żeby się lekko przyrumieniły. Podsmażone pulpety przerzucamy do rondelka i jeszcze gotujemy w sosie około 10 min. Na koniec gotowania dodajemy posiekana bazylie i mieszamy. Gotowy sos podajemy z makaronem razowym i posypujemy startym na drobnych oczkach cheddarem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz