Składniki
Na pulpety
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl)
1 jajko
1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia
(jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej)
1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia
(jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej)
bułka tarta
sól, pieprz
Na sos
1 puszka pomidorów krojonych
1 przecier pomidorowy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 niewielka papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 niewielka papryczka chilli
1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina
garść świeżych listków bazylii
1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
odrobina cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
garstka startego cheddara (lub innego sera żółtego)
olej
garstka startego cheddara (lub innego sera żółtego)
olej
sól, pieprz
Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę jedno całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso się nie klei dodajemy bułki tartej i wyrabiamy. Przy pomocy dużej łyżki nabieramy mięso i formujemy kulki. Użycie łyżki ułatwi nam otrzymanie równej wielkości kulek. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z obu stron żeby się lekko przyrumieniły. Podsmażone pulpety przerzucamy do rondelka i jeszcze gotujemy w sosie około 10 min. Na koniec gotowania dodajemy posiekana bazylie i mieszamy. Gotowy sos podajemy z makaronem razowym i posypujemy startym na drobnych oczkach cheddarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz