wtorek, 9 lutego 2016

Chleb z serem i salami

Przepis pochodzi z książki Thermomixa. W oryginale jest 2 razy więcej składników ale wówczas wychodzą mi dwa chleby a przy 2 osobach to kto to zje, więc wole robić tak jak tu z połowy porcji a częściej.


Składniki (foremka 26x11 cm)


50 g żółtego sera
50 g salami
40-50 g czerwonej papryki
350 g mąki pszennej
240 g wody
20 g świeżych drożdży
10 g przyprawy do pizzy
1/2 łyżeczki cukru
5 g soli
1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba.

Ser, salami i paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze pokruszone przyprawę do pizzy, cukier sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200-210 stopni i pieczemy nasze ciasto przez ok 60 min na dolnym poziomie piekarnika (mój piekarnik ma pod środkowym poziomem jeszcze dwa i ja piekłam na 2 od dołu). Po 20-30 min jak zobaczymy że nasze ciasto się mocno rumieni od góry możemy przykryć je papierem do pieczenia z wierzchu)

2 komentarze: