Składniki
2 piersi z kurczaka (u mnie 500 g łącznie)
garść czarnych oliwek
kilka pasków gorgonzoli
ocet balsamiczny
zioła prowansalskie
olej
Dodatkowo
ziemniaczane łódeczki
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ziemniaki polewamy je olejem i posypujemy sola i ziołami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.
W tym czasie na patelni grillowej obsmażamy z obu stron piersi z kurczaka na złoty kolor. Piersi zdejmujemy z patelni i jak chwilę przestygną nacinamy je w kilku miejscach. W każde nacięcie wkładamy gorgonzole i przekrojone na pól oliwki. Gotowe piersi z tłuszczykiem który pozostał na naszej patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy octem balsamicznym, posypujemy ziołami i szczelnie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).
Całość przygotowywania kurczaka powinna nam zająć nie więcej niż 10 min. Wiec na pozostały czas pieczenia się ziemniaków dorzucamy naczynie z piersiami i zapiekamy razem około 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz