wtorek, 24 listopada 2015

Masło ziołowe

To masełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla
Ja przygotowuje go więcej z racji tego że używam go później do wszystkiego i fajnie mieć coś takiego w lodówce



Składniki

300 g masła
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżeczek oregano
6 łyżeczek bazylii
3 ząbki czosnku

aczynamy od masła, które mósi mieć temperaturę pokojową ale też nie aż tak bardzo żeby nam się rozpływało. Oregano i bazylię lepiej jest sparzyć, więc przelewamy ja wrzątkiem na sitku. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie zioła łączymy z miękkim masłem. Przyprawiamy odrobiną soli. Czosnek przeciskamy i dodajemy do masła, dokładnie wszystko mieszamy. Jak już dobrze połączą nam się składniki przekładamy je na folie spożywczą, w taki sposób by po zawinięciu łatwo można było zrolować masło żeby nabrało ładnego kształtu. Zawijamy rolujemy i wkładamy do lodówki i gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz