Składniki (1 porcja)
100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby)
przyprawa garam masala
garstka czarnych oliwek
garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry)
4 różyczki kalafiora
4 różyczki brokuła
garstka żółtej fasoli szparagowej
garstka zielonej fasoli szparagowej
4 pieczarki
garść rucoli
garść roszponki
olej sezamowy
łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)
łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dorsz z Lidla czyli ze skórą, ale tym sie nie przejmujemy obsypujemy go od strony mięsa przyprawą garam masala. Ja taką ostatnio nabyłam w młynku. W garnku do gotowania na parze zagrzewamy wodę (lub szybkowarze jeśli ktoś posiada). Wkładamy warzywa i trzymamy 10-12 min. Po 10-12 min dokładamy rybę i trzymamy kolejne 10 min- warzywa al dente- 15 jeśli ktoś woli bardziej miękkie.
W tym czasie możemy na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół. Układamy na talerzu rukolę i roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy na deskę i zdejmujemy z niej skórę, jeśli ktoś chce może ułożyć cały kawałek ryby. Wszystko posypujemy oliwkami skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym oraz posypujemy uprażonym sezamem i słonecznikiem.
A oto wersja na kolejny dzień z tego co zostało po obiedzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz