poniedziałek, 14 grudnia 2015

Mielone z indyka z papryką pieczarkami i pietruszką

Na normalne tradycyjne mielone mam rzadko ochotę, z racji zakupu mielonego mięsa z indyka postanowiłam zrobić delikatny przegląd w lodówce i dorzucić co tam akurat jest. Stanęło na dużej ilości pietruszki, pieczarkach i papryce. Jako dodatek ziemniaczki z marchewką i groszkiem.




Składniki (na 10 mielonych)

500 dag mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
1/3 czerwonej papryki
8 pieczarek
1 duży pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej
bułka tarta

Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Cebule, pieczarki i czosnek siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę po minucie dodajemy pieczarki wszystko razem podsmażamy. Na sam koniec dodajemy czosnek i po chwili dolewamy wina. Jak wino się zredukuje zdejmujemy patelnie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę paprykę i siekamy pietruszkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy. Jak pieczarki z cebulą lekko przestygną dodajemy je do mięsa (i tu się zgodzę z opiniami że im dłużej wyrabiamy mięso mielone i jest ono bardziej napowietrzone tym jest lepsze, oczywiście możemy zrobić to za jednym zamachem jak nie mamy czasu i też będzie ok). Jeżeli mięso będzie bardzo klejące możemy dodać do niego bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiany kolor i gotowe :)

Jako dodatek proponuję ziemniaki z marchewką i groszkiem 

1 duży ziemniak
1 marchewka
3 łyżki groszku konserwowego
szczypta soli

Gotujemy ziemniaki i marchewkę ze szczyptą soli. Jak są już gotowe dodajemy groszek i tłuczemy.
Jako dodatek może oczywiście służyć również marchewka z groszkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz