Składniki na 6 bułeczek
340 g mąki pszennej u mnie typ 450
100 ml mleka
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
7 g świerzych drożdży (3,5 g instant)
20 g roztopionego masła czyli 1 łyżka
1 łyżeczka soli
1 małe jajko
sezam
Na początku czyli standardowo robimy zaczyn, czyli mleko lekko podgrzewamy w mikrofalówce, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i 1-2 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min 15 min w ciepłe miejsce aż zaczyn się ruszy.
Jak już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia. Jak już wyrosną piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz