czwartek, 14 stycznia 2016

Kacza pierś w wydaniu orientalnym

Po ciężkich rozmowach stanęło na tym że piersi zrobimy nie jak zwykle tylko popieprzone obsmażona z jednej i drugiej strony i na koniec posolone, ale przyszedł najwyższy czas żeby piersi w czymś zamarynować. Szukając pomysłu natknęłam się na ten przepis, tylko z małymi modyfikacjami jak to zwykle u mnie bywa powstała pierś kacza w wydaniu orientalnym.




Składniki

2 piersi kacze ok 250 g każda

Składniki na marynatę

3 łyżki sosu teryiaki (jeśli nie mamy możemy zrobić z sosem sojowym jasnym)
1 łyżki sosu rybnego (jak nie mamy to dodajemy albo więcej teryaki albo sosu sojowego)
2 łyżki oliwy sezamowej
2 łyżki miodu
0,5 cm imbiru startego
1 duży ząbek czosnku
skórka z jednej pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
szczypta pieprzu chilli

Składniki na pure z groszkiem

300 g ziemniaków
1 puszka groszku konserwowego
1 kostka rosołowa
garść świeżej mięty
sól, pieprz

Kaczkę płuczemy, pozbywamy się resztek po piórach, suszymy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy w kratkę bądź paski tylko w taki sposób żeby naciąć samą skórę a nie naciąć mięsa.
W szklance łączymy wszystkie płynne składniki marynaty i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przelewamy na małą patelnie lub do niewielkiego rondelka, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki układamy piersi z kaczki skóra do dołu i odstawiamy najlepiej na 12 h a przynajmniej na 1 h do lodówki, w między czasie piersi należy przynajmniej raz odwrócić.
Pamiętajmy że kaczka przed smażeniem powinna mieć temp pokojową więc dobrze jest ją wyciągnąć z lodówki ok godziny przed jej smażeniem. I zająć się np dodatkami.
Ziemniaki gotujemy z kostką rosołową do miękkości, odcedzamy, odparowujemy, dodajemy odsączony groszek konserwowy. posiekane liście mięty i wszystko blendujemy na gładką masę. Odstawiamy przykryte pure na bok i bierzemy się za smażenie piersi kaczki.
Przed samym smażeniem piersi wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni najpierw skórą do dołu od 7-8 min przewracamy i drugą stronę smażymy od 5-6 min. Zależy jaki rodzaj mięsa chcemy uzyskać.Kaczkę zdejmujemy z patelni i zostawiamy na ok 5 mi żeby odleżała swoje, w między czasie na patelnię przelewamy marynatę doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż zacznie delikatnie gęstnieć zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko i mamy gotowy sos do kaczki.
Ja podałam kaczą pierś z puree z groszku z nutą miętową w towarzystwie lekkiej sałatki z feta spryskanej balsamico.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz