Składniki
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g)
2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup pikantny)
garść zielonych oliwek
5 dużych suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli
1 jajko,
bułka tarta
olej do smażenia
Pomidory suszone kroimy w paski, mozzarelle również kroimy w paski- wówczas łatwiej będzie nam zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki.
Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie płaty, najlepiej zrobić to kładąc na desce jeden kawałek foli spożywczej na nim pierś z kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi w całości lub pokrojoną w grube plastry.
Jako dodatek oprócz ziemniaków możemy podać np:
Sos z pieczarek
5-6 większych pieczarek,
1 mała cebula,
1/4 szklanki białego wina
1/2 małego opakowania śmietany
sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, jak zacznie być już lekko miękka dodajemy pieczarki. Jak pieczarki będą już gotowe dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje na sam koniec dodajemy śmietanę wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Czy mozna zamiast mozarelli użyc innego sera?
OdpowiedzUsuńOczywiscie. Jednak proponowala bym jakis delikatny ser zolty. No cyba ze nie urzywamy harrisy a ketchup czy koncentrat to wowczas jaki ostrzejszy
Usuń