niedziela, 31 stycznia 2016

Schab pieczony

Kolejny sprawdzony sposób na mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny.



Składniki


1,2-1,5 kg schaba wieprzowego 
1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso)
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 łyżki soli peklowej
olej
papryka słodka
majeranek 
tymianek
przyprawa gyros (opcjonalnie- jeśli nie mamy to przyprawiamy solą pieprzem papryką ostrą)

Do garnka wkładamy schab zalewamy go wodą dodajemy sól peklową, czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli i odstawiamy na 3-5 dni do lodówki. Co dzień schaba przewracamy na druga stronę.
Po tym czasie wyjmujemy schaba z zalewy do garnka wlewamy nową wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy schaba do zrumienienie 10-15 min. Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę.
Pozostałym po pieczeniu sosem możemy polać schab po wyłożeniu na talerz, najlepiej pieczone mięsa smakują z ziemniakami i jakąś domową surówką np. colesław

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz