2-3 kotlety schabowe
1/2 cukini
1 cebula
1/2 papryczki chilli
2 średnie ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
1 garść startego żółtego sera
sól, pieprz
1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej
2 jajka (1 do panierowania)
1 łyżeczka musztardy z gorczycą
1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska)
bułka tarta
olej
Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Jak już będzie cebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną a po chwili drobno posiekane ząbki czosnku, wszystko razem chwilę smażymy i dolewamy wina białego. Smażymy aż płyn się zredukuje i dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy wszystko curry, papryką słodką, sola i pieprzem do smaku i smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki.
Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej.
Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty i po łyżeczce z każdej musztardy i dokładnie wszystko mieszamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schaby na rumiano. Jak już będzie gotowy z jednej strony to go odwracamy i nakładamy łyżką masę z cukinii oraz na wierzch każdego schaba masę serowo musztardową. całość smażymy na średnim ogniu, dosłownie po chwili zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy patelnię pokrywką.
Jak ser się roztopi schabowe są gotowe. Możemy podawać z ziemniakami i np buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz