Składniki
0,5 kg piersi z kurczaka
2 serki topione w serdlu (jeśli mamy normalne w kostce to też mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają)
1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody)
1/2 opakowania dużej śmietany 18%
1/2 gęstego jogurtu greckiego
1 cebula
1 duża marchewka
1/2 cukinii
250 g pieczarek
1 mała czerwona papryczka chilli
1-1,5 łyżeczki pieprzu
1/2- 1 łyżeczka soli
1-1,5 łyżeczki curry
1-1,5 łyżeczki pieprzu chilli
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka lubczyku
grubo zmielony pieprz
olej
cheddar lub inny żółty ser do posypania opcjonalnie
pietruszka lub szczypiorek opcjonalnie do posypania
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plastry a następnie w ćwiartki cukinię, jak zacznie się robić miękka dodajemy okrojone w plasterki pieczarki, całość podsmażamy (jeśli mamy podgotowaną marchewkę kroimy ją w plastry i dodajemy do pieczarek i cebuli w tym momencie).
Jeśli mamy surowa marchewkę to gotową cukinie i pieczarki przekładamy do garnka i żeby nie brudzić kolejnego naczynia na patelnie wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchew, chwilę podsmażamy żeby się zrumieniła i dolewamy ok szklanki wody i podgotowujemy do miękkości jaka nam odpowiada. Woda spokojnie zdąży nam odparować w trakcie jak marchewka będzie dochodzić wiec nie ma obawy że sos na końcu będzie rzadki. Gotowa marchewkę przekładamy do garnka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy piersi pokrojone w kostkę. Jak już kurczak z różowego stanie się biały to dodajemy wszystkie przyprawy i zioła i dokładnie całość mieszamy żeby przyprawy równo pokryły kurczaka i całość przerzucamy do garnka.
Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wina lub 1/2 szklanki wody i dorzucamy serki topione. Pomagając sobie trzepaczką roztapiamy je. Możemy patelnie zdjąć z ognia i wówczas dodajemy śmietanę z jogurtem greckim, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do rondelka, rondelek wstawiamy na gaz i wszystko jeszcze raz mieszamy i chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz możemy zetrzeć jeszcze na wierzch sera cheddar lub innego żółtego sera i całość posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
Podajemy z makaronem, kopytkami lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz