Składniki
1 brokuł
1/2 opakowania marchewki z groszkiem (mrożonej)
1 garść fasolki zielonej ciętej (mrożonej)
1 mała cukinia
350-400 g pieczarek (najlepiej małych)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
0,5-1 szkalnka białego wina
200 g sera sałatkowego typu feta (ja kupiłam na wagę, może być również Apetina lub zwykła feta)
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę po chwili dodajemy pokrojoną w plastry i na ćwiartki cukinie, smażymy chwilę razem dodajemy pieczarki i podsmażamy całość na dużym ogniu. Jak pieczarki zaczną stawać się bardziej miękkie dorzucamy papryczkę chilli drobno posiekaną oraz czosnek. Doprawiamy całość wszystkimi przyprawami. Dolać wina i smażyć wszystko aż wino się zredukuje do połowy i zdejmujemy z ognia.
Brokuły (podzielone na różyczki) wrzucamy na wrzątek, na sicie do parowania układamy pozostałe mrożone warzywa. Gotujemy max 10 min. Wrzucamy warzywa na sito przelewamy zimną wodą.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy lekko ostudzone warzywa z patelni, brokuły i pozostałe warzywa które się gotowały na parze. Całość możemy przemieszać razem już w naczyniu.
Warzywa posypujemy serem sałatkowym lub fetą. I zabieramy sie za robienie sosu beszamelowego.
Składniki na sos beszamelowy
50 g masła (2 duże łyżki)
2 kopiaste łyżki mąki
300 ml mleka
1 garść startego na małych oczkach miękkiego żółtego sera
2 garście startego na małych oczkach miękkiego żółtego sera (opcjonalnie do posypania całej zapiekanki)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Jak masło z mąka się połączą dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dorzucamy żółty ser i ciągle mieszając czekamy aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
Gotowym sosem polewamy nasze warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz