wtorek, 16 lutego 2016

Bruschetta czyli grzanki inaczej

Szybka kolacja oraz idealna przekąska i przystawka.


Składniki


1 bagietka (najlepiej lekko czerstwa)

4 pomidory
2-3 ząbki czosnku (ja miałam 2 duże)
1/2 słoika oliwek
1 duża kulka mozzarelli
zioła prowansalskie
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku. Czosnek przeciskamy przez praskę (proponuje dodawać stopniowo po ząbku czosnku i próbować), oliwki kroimy w plasterki mozzarelle w drobną kosteczkę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zioła przelewamy wrzątkiem. Doprawiamy pieprzem. Całość odstawiamy do lodówki na min 30 min żeby smaki się przegryzły.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Bagietkę kroimy w 2 cm plastry skrapiamy z obu stron oliwą i układamy na ruszcie do pieczenia. Pieczemy 5 min. Po tym czasie wyciągamy i nakładamy naszą mieszankę z pomidorów. W piekarniku włączamy termoobieg i zapiekamy ok 5 min żeby mozzarella się lekko rozpuściła.
Gotowe bruschetty posypujemy solą (nie robiłam tego wcześniej żeby pomidory nie puściły zbyt wiele soku).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz