piątek, 4 marca 2016

A'la risotto z zielonej soczewicy z pieczarkami i winem

Lubie zieloną soczewice więc postanowiłam zrobić coś do obiadu co będzie również dobre na zimno i będzie pasowało jako dodatek zamiast ziemniaków praktycznie do wszystkiego do wszystkiego.


Składniki


1 szklanka zielonej soczewicy
2 szklanki wody
1 cebula pokrojona w kosteczkę
200-250 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
1 duża papryczka chilli drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekane
3-4 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 garść posiekanej natki pietruszki
3/4-1 szklanka białego wina
świeżo mielony pieprz

Potrzebować będziemy dużą patelnię i garnek. Do garnka wrzucamy przepłukaną na sicie soczewice i zalewamy ją wodą. Gotujemy 10 min.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy pieczarki. Jak pieczarki zaczną robić się miękkie dodajemy papryczkę chilli, chwilę smażymy i dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy. Po chwili dolewamy wino i zwiększamy ogień aby wino zaczęło się redukować.
Soczewica powinna być już lekko miękka. Odcedzamy soczewice i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Wszystko razem gotujemy do momentu aż wino odparuje a soczewica będzie miękka. Dość często mieszamy. Jeśli wino nam odparuje a soczewica nadal będzie twarda podlewamy jeszcze lekko winem lub wodą. Na sam koniec jak już praktycznie nie będzie wina dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny i solimy do smaku. Smażymy chwilę dokładnie mieszając aż ocet odparuje i dodajemy syrop klonowy mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz