piątek, 4 marca 2016

Kaczka na risotto z zielonej soczewicy

Naszedł wielki comeback piersi z kaczki. Wyszła idealna. Trochę się pogubiłam bo raz się słyszy na zimnej patelni raz na bardzo rozgrzanej innym razem znów wstawić do piekarnika a to dosmażyć dobrze na patelni. Czego ja już nie próbowałam... Ta wyszła bardzo fajnie a pomysł z zimną patelnią z programu Okrasa łamie przepisy. Gorąco polecam wszystkim smakoszą piersi z kaczki.



Składniki


2 piersi z kaczki
sól, pieprz
1/4 brokuła
risotto z soczewicy z tego przepisu

Kaczkę dokładnie płuczemy, czyścimy i dokładnie wycieramy do sucha ręcznikiem kuchennym.
Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry w poprzek ale tak by nie rozciąć mięsa. Stronę bez skóry posypujemy solą i pieprzem. Na zimną patelnię wkładamy kaczkę. Smażymy piersi stopniowo zwiększając moc palnika, aż skórka się zrumieni i tłuszcz się wytopi. Jak skórka będzie już chrupiąca przewracamy na drugą stronę i szybko obsmażamy również z boków. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, do brytfanny dolewamy tłuszcz wytopiony z patelni i przekładamy nasze piersi. Trzymamy w piekarniku od 6-8 min w zależności od grubości piersi z kaczki. Po tym czasie wyjmujemy piersi z piekarnika i odstawiamy na chwilę.


Piersi kroimy w plastry i układamy na soczewicy z tego przepisu, obok układamy opcjonalnie brokuły.
Całość możemy polać sosem balsamico.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz