czwartek, 14 kwietnia 2016

Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami

Przyszedł czas na czyszczenie zamrażalki z warzyw mrożonych bo niebawem będą już pierwsze nowalijki. Super dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.

Składniki

0,5 szklanki zielonej soczewicy
0,5 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej
0,5 opakowania mrożonej żółtej fasolki szparagowej ciętej
0,5 opakowania mrożonej marchewki baby carrots
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla)
1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam)

Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja 1 :2 jedna miarka soczewicy 2  wody) i gotujemy około 30 min. 
W między czasie w jednym większym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy wszystkie nasze mrożone warzywa (jeśli ktoś ma czas na zmywanie to może sobie porozdzielać i gotować np w 3 garnkach). Gotujemy około 10 min max tak żeby były już miękkie ale się nie rozpadały. Przelewamy je na sicie zimną wodą. (opcjonalnie w tym samym garnku możemy ugotować świeżego brokuła przez jakieś 7 min od momentu jak woda zacznie wrzeć). 
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy naszą cebulkę, jak już zacznie się szklić dodajemy papryczkę chili i czosnek i jeszcze chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. 
W momencie jak już soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz