sobota, 8 sierpnia 2015

Dorada z piekarnika

Kolejna rybka, i kolejna propozycja dania nie wymagającego zbyt dużo pracy a wręcz w ogóle nie wymagającego pracy tym razem z piekarnika a nie z grilla czy też z patelni grillowej. Po prostu nie chciało mi się później sprzątać grilla elektrycznego a że nie miałam oleju we frytkownicy ziemniaki zrobiłam w piekarniku.\


Składniki


2 średnie dorady
ziemniaki do zapiekania ( ja uwielbiam te z Lidla)
cytryna
2 gałązki rozmarynu
pietruszkowe pesto (opcjonalnie)
sól, pieprz

Rybki dokładnie płuczemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. środek oprószamy solą pieprzem, smarujemy pesto pietruszkowym, wkładamy plasterek cytryny przekrojony na pół i małą gałązkę rozmarynu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, naczynie żaroodporne smarujemy olejem wykładamy rybki i obok układamy ćwiartki ziemniaków całość pieczemy ok 30- 40 min w zależności od wielkości naszych rybek. W połowie pieczenia możemy odwrócić ziemniaki żeby sie równomiernie przypiekły. Podajemy z dowolną lekką sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz