Składniki (dla 2 osób)
10 liści kapusty pekińskiej
10 plasterków ogórka
20 szt pomidorków koktajlowych
20 szt czarnych oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz
Składniki na miodowy winegret
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
1-1,5 łyżeczki płynnego miodu
Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem Kapustę pekińską drobno siekamy, ja wcześniej wycinam większą część białego środka. Pomidorki przekrawam na pół, oliwki kroję w kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy.
W szklance łączymy wszystkie składniki na sos.
Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz