piątek, 25 września 2015

Frytki z batatów

Słodkie ziemniaki - bataty ostatnio mój ulubiony dodatek. Przepis zmiksowany z 3 różnych. Wariacji jest wiele. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań o wyraźnym ostrym lub kwaskowatym smaku.


Składniki (dla 2 osób)

2 duże bataty
zioła prowansalskie
ostra papryka
sól, pieprz
olej

Zamiast ziół prowansalskich można dodać oregano, bazylię. Zamiast ostrej papryki można pokroić drobniutko papryczkę chili.

Bataty obieramy ze skóry, kroimy w słupki grubości ok 1 cm, przekładamy do miski i zalewamy oliwą dodajemy zioła prowansalskie, posypujemy solą i pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy aby bataty pokryły się całe mieszanką przypraw i oleju.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenie i rozkładamy na niej bataty (radzę nie wylewać całości z miski bezpośrednio na papier bowiem za duża ilośc oliwy spowoduje że bataty nam się spalą). Pieczemy 20-30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz