niedziela, 15 listopada 2015

Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką

Pyszne drożdżówki z budyniem z dodatkiem suszonych owoców nadają się idealne na sniadanie lub do pracy. Przepis podpatrzony tu jednak nie miałam już ochoty ani czasu na robienie samodzielnie budyniu więc wykorzystałam opakowanie gotowego, jednak na przyszłość zrobię więcej budyniu bo ja drożdżówki lubię z dużą jego ilością.


Składniki na drożdżówki

550 g mąki
25 g drożdży
325 ml mleka (ok 1 i 1/3 szklanki)
1 duże jajko
100 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 budyń waniliowy
mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie)
1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek

Jak przy każdym cieście drożdżowym zaczynam od zaczynu, drożdże rozpuszczam w 1/2 szklance ciepłego mleka dodaje po łyżeczce cukru i mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam aż się ruszą na ok 10 min w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Pozostałe składniki przekładam do robota kuchennego, przy czym mąkę przesiewam jeszcze i dodaje pozostałe mleko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 h do podwojenia swojej objętości.

W między czasie robimy budyń, ja z racji tego że to było już któreś z kolei danie w ciągu dnia które wymagało czasu odczekiwania robienia faszerowania itp itd już odpuściłam sobie domowy budyń i przygotowałam budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jak już wspomniałam 1 budyń dla mnie to za mało więc radze rozrobić dwa a resztę która zostanie przełożyć do salaterek i zostawić na deser :) ) Jak budyń będzie już gotowy przykrywamy go od razu folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch, przestudzić i włożyć do lodówki.

Jak ciasto podwoi swoją objętość zabieramy się za robienie bułeczek. Z podanych składników wychodzi 12 duuuużych bułeczek, jeśli ktoś woli mniejsze może podzielić ciasto na więcej części.
Ciasto dzielimy na części, formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi jeszcze raz podrosnąć więc blachę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

W między czasie robimy kruszonkę.

Kruszonka

1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki siekamy szybko by masło margaryna nie nabrało temperatury. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Jak podwoją swoją objętość w każdej z bułeczek przy pomocy niewielkiego słoika- idealnie nadaje się słoiczek po tych maciupkich koncentratach- wyciskamy dołek praktycznie do samej blaszki w każdej bułeczce. Wypełniamy dołki dużą ilością schłodzonego budyniu. Budyń posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców i gotową kruszonką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia sie ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz