Składniki na drożdżówki
550 g mąki
25 g drożdży
325 ml mleka (ok 1 i 1/3 szklanki)
1 duże jajko
100 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 budyń waniliowy
mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie)
1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek
Pozostałe składniki przekładam do robota kuchennego, przy czym mąkę przesiewam jeszcze i dodaje pozostałe mleko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 h do podwojenia swojej objętości.
W między czasie robimy budyń, ja z racji tego że to było już któreś z kolei danie w ciągu dnia które wymagało czasu odczekiwania robienia faszerowania itp itd już odpuściłam sobie domowy budyń i przygotowałam budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jak już wspomniałam 1 budyń dla mnie to za mało więc radze rozrobić dwa a resztę która zostanie przełożyć do salaterek i zostawić na deser :) ) Jak budyń będzie już gotowy przykrywamy go od razu folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch, przestudzić i włożyć do lodówki.
Jak ciasto podwoi swoją objętość zabieramy się za robienie bułeczek. Z podanych składników wychodzi 12 duuuużych bułeczek, jeśli ktoś woli mniejsze może podzielić ciasto na więcej części.
Ciasto dzielimy na części, formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi jeszcze raz podrosnąć więc blachę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
W między czasie robimy kruszonkę.
Kruszonka
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej
Jak podwoją swoją objętość w każdej z bułeczek przy pomocy niewielkiego słoika- idealnie nadaje się słoiczek po tych maciupkich koncentratach- wyciskamy dołek praktycznie do samej blaszki w każdej bułeczce. Wypełniamy dołki dużą ilością schłodzonego budyniu. Budyń posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców i gotową kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia sie ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz