Składniki
300-400 g łososia
1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
1 mały brokuł
1 czerwona cebula
1 pieczarka duża z Lidla lub 3 mniejsze
1 mały bakłażan
1/3 opakowania sera feta
Standardowo już brokuła gotujemy na parze, przez około 5-6 min od momentu aż woda zacznie wrzeć. W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią łososia skóra do dołu, jeśli łosoś oczywiście posiada skórę, ten z Lidla jest z łuskami wiec dla mnie skóra niejadalna, a nie zawsze chce mi się go skrobać albo odcinać skórę. Łosoś w zależności od grubości kawałka potrzebuje od 3-5 min z każdej strony, grillując go na patelni grillowej łatwo zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony, tak by powstały charakterystyczne przy grillowaniu na patelni paski.
Podczas gdy łosoś z bakłażanem i pieczarkami się grilluję przygotowujemy sos.
Sos do łososia
1/4 szklanki białego wina
50 g masła
5 łyżek posiekanej pietruszki
Wino wlewamy na małą patelnie, doprowadzamy do wrzenia, i tak gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia.
Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem feta, łososia pokrywamy sosem winno kaparowo pietruszkowym, obok układamy brokuła z czerwoną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz