Z racji tego że mój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał
tu .Wyszły pyszne. Gorąco polecam zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej.
Ciasto
45 dag mąki ( ja użyłam pszennej)
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
300 ml ciepłego mleka
Dodatkowo
1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów
sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia
Nadzienie
5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej)
5-7 plasterków sera
10 cienkich pasków papryki
po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej
ketchup lub koncentrat pomidorowy
Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka z kopiastą łyżką mąki i łyżeczką cukru, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże się ruszyły ok 10 min. Roztapiam masło, zostawiam do przestygnięcia. Do robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże i dalej mieszam do momentu aż ciasto będzie gładkie dodaje przestudzone masło i olej i mieszam do wchłonięcia przez ciasto tłuszczu. Wyrobione ciasto przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40- 60 min.
Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyrzucam je na lekko podsypany mąką blat roluje by łatwiej było je podzielić na 5 równych części. Każdą część rozwałkujemy tak by były dłuższe niż parówki i by dały się zawinąć. nakładamy plasterki sera żółtego na to leje trochę ketchupu (nie za dużo bo wypłynie podczas pieczenia) na ketchup układam parówkę, wzdłuż parówki kładę po dwa paski papryki i z boku lekko sypie kukurydzą. Tak przygotowanym ciastem zawijam parówkę dokładnie ściskając boki i łączenie. Można dodatkowo zrolować gotowe hot dogi żeby nabrały ładniejszego kształtu. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy hot dogi łączeniem do dołu w dość dużych odległościach. Blachę z hot dogami przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia ciasta tak około 15-20 min. Po tym czasie smarujemy dokładnie hot dogi roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy czym nam się tylko podoba, lub nie posypujemy wcale :) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz