Składniki
60 dag sera żółtego
40 dag wędliny
100 g masła
200 g serków topionych - 2 kostki lub prostokąty smak dowolny taki jak nam pasuje
3 ogórki kiszone
1/2 dużej papryki czerwonej
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
sól pieprz
słodka papryka
Kostkę sera wkładamy do foliówki spożywczej i zawiązujemy ją na supełek. W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę, ilość taka by przykryła ser. Jak woda zacznie wrzeć wrzucamy ser i gotujemy na małym ogniu przez 40 min, po tym czasie sprawdzamy najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką czy ser w środku jest już miękki naciskąjąc go mocno na środku tylko tak by nie przedziurawić foliówki.
Jak ser się gotuje robimy masę do farszu. Miękkie masło mieszamy z serkami, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę, odciśnięte z soku ogórki kiszone również pokrojone w kostkę oraz jajka przeciśnięte przez krajarkę, doprawiamy całość solą, pieprzem i słodką papryką i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i całość delikatnie mieszamy.
Jak ser będzie już miękki to wykładamy go na stolnice lub po prostu na blat i szybko rozwałkowujemy na płat grubości około 0,5 cm, Na rozwałkowany płat nakładamy wcześniej przygotowaną masę, całość dokładnie zawijamy w roladę. Roladę przecinamy na pół i zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na noc lub na 5-6 godzin. Po tym czasie rolada jest gotowa do krojenia i podawania.
PYCHA robilam
OdpowiedzUsuń