czwartek, 21 stycznia 2016

Pierś z kaczki z pieczarkami ziołowymi z papryczką chilli i czosnkiem

W końcu znów postanowiłam zrobić piesi z kaczki. Tym razem podsmażyliśmy je tylko na patelni i wrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana. Po długiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :)



Składniki 

2 piersi z kaczki około 0,5 kg
przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól
1 łyżka oleju


Dodatkowo

Pieczareczki z tego przepisu

Piersi z kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości po piórach jeśli jest potrzeba. Dokładnie wycieramy do sucha, nacinamy ale tak żeby nie rozciąć mięsa i nacieramy wymieszanymi przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kaczkę 4 min od strony skóry, później przewracamy na 2 min na drugą stronę. Obsmażone piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Jeśli ktoś woli bardziej krwiste misko to trzymamy w piekarniku o 5 min krócej. Po tym czasie naczynie przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.

U mnie jest zawsze woja o stopień wysmażenia, więc swoja pierś wkładam do piekarnika, a kochanego męża dorzucam 5 min później bo on woli bardziej różową.

W między czasie możemy przygotować pieczarki z tego przepisu.
Jak mamy już gotową pierś z kurczaka odkładamy ją żeby chwilę odstała i kroimy na plasterki czekamy jak soki wyciekną, przynajmniej ja tak wolę i układamy na talerzu i polewamy sosem z pieczarek i pieczarkami.
Pierś z dodatkiem pieczarek idealnie pasuje z batatami z tego przepisu i konfitura z czerwonej cebuli z tego przepisu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz