sobota, 26 marca 2016

Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną

Zachciało mi się żeberek i połączenia ich z kapustą zasmażaną i kopytkami :)
I chyba trafiłam na dobre mięsko bo wyszły pyszne soczyste nie za tłuste i jeszcze w dodatku rozpadały się w ustach. Pycha polecam bardzo.


Składniki


1-1,5 kg żeberek jak najchudszych
1 papryczka chilli drobno posiekana
4 średnie cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku drobno posiekane
przyprawa do gyrosa
3/4 szklanki wody
1 szklanka piwa
kilka łyżek oleju

Żeberka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa (dość obficie) i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy nasze żeberka na rumiano. Piekarnik nagrzewamy do 18 stopni.
Do naczynia żaroodpornego z przykryciem przerzucamy żeberka podlewamy je wodą i przykryte wstawiamy do piekarnika na 45 min. Po tym czasie możemy przemieszać nasze żeberka, później podlewamy je piwem i wrzucamy na wierzch cebulę wymieszaną z papryczką chili i czosnkiem i całość przykrywamy i wstawiamy na kolejne 45 min do piekarnika.

Składniki na kapustę zasmażaną

500 g kapusty kiszonej z marchewką
1 duża cebula
250 g brzuszku surowego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki mąki

Kapustę szatkujemy żeby nie była zbyt długa. Wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. W tym czasie na patelni smażymy nasz brzuszek, jak tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i całość smażymy aż cebula się zrumieni. Przygotowane skwarki dorzucamy do kapusty i całość razem gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka. Na sam koniec jak woda już odparuje kapusta będzie miękka dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając kapustę by się nie porobiły grudki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz