sobota, 26 marca 2016

Zupa chrzanowa

Wyszło jak dla wojska standardowo, będę ją jeść cały tydzień :) Nie powiem jest to element w jadłospisie u mnie uwielbiany w Wielkanoc. Ale co do tarcia to raz na rok wystarczy, obieranie cebuli przy tarciu chrzanu to pikuś. Oczywiście można to zrobić w belnderze ale ja chciałam zrobić swoją tak jak babcia kazała.

Składniki

3 litry wody (tak na oko dodajemy w zależności jak ostry chrzan dostaniemy i jak gęsta zupę chcemy otrzymać)
1 kg chrzanu po obraniu startego na drobnych oczkach
300 g wędzonego surowego boczku
1 kg białej kiełbasy surowej
5 jajek
1 łyżka majeranku
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 kostki warzywne lub wegeta
sól, cukier do smaku
3 łyżki spore śmietany
3 łyżki płaskie mąki

Noo to już omijając to w jaki sposób zetrzemy chrzan do garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek zalewamy 1,5 litra wody, dorzucamy nasze przyprawy i gotujemy do miękkości boczku. W między czasie ścieramy chrzan i na koniec gotowania dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze 30-40 min minimum do miękkości chrzanu. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.
Na koniec gotowania wrzucamy białą kiełbasę i zaparzamy ją około 30 min w garnku z zupą ale już nie podgrzewamy zupy. Po wyjęciu zaparzonej białej kiełbasy zabielamy naszą zupę. Do miseczki dodajemy śmietanę mąkę i 1/2 szklanki naszej zupy i dokładnie mieszamy. Całość dolewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Na koniec możemy doprawić według uznania solą, pieprzem ewentualnie cukrem. Zupa najlepsza jest na 2 dzień. Podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w grube plasterki i połówką jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz