Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę wszystko umieścić w robocie kuchennym i dokładnie wymieszać. Jak zajdzie taka potrzeba nawet ręcznie zagnieść kilka razy po wyjęciu z robota. Uformować wałek podzielić na 1/4 i 3/4. Ciasto przełożyć do zamrażalki na min 1 h. Z doświadczenia wiem że im dłużej tym lepiej bo jak się później trze to się nie topi tak bardzo. Ja zrobiłam ciasto dzień wcześniej.
Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalki zetrzeć na tarce o grubych. Starte ciasto przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównać, można lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 15 - 20 min. Proponuje ta dolną granice czasu. Jak ciasto się już upiecze wyjmujemy je i studzimy.
Pianka
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliwoego
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo
Owoce mrożone lub świeże
(w moim przypadku mieszanka owoców mrożonych z Tesco)
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliwoego
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo
Owoce mrożone lub świeże
(w moim przypadku mieszanka owoców mrożonych z Tesco)
Białka w dużym naczyniu ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, następnie budyń w proszku oraz olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową piankę przekładamy na wystudzony spód na wierzch równomiernie wysypujemy mrożone owoce. Pozostałą 1/4 zamrożonego ciasta ścieramy na grubych oczkach na wierzch. Pieczemy w 190*C przez okolo 30-35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz