wtorek, 9 lutego 2016

Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem

Tym razem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się  ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada.


Składniki


1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy)

300 g pieczarek
100 g boczku wędzonego
1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia papryczka chilli
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
olej
100 ml wody

Siatka do wędlin, lub sznurek

Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso w solance przed pieczeniem a robię to ponieważ często mięso kupuje pod koniec tygodnia i żeby nie dostało "nóżek" i znalazło się w śmietniku wolę zalać je solanką w której może poleżeć sobie nawet 5 dni. Bo przecież wiadomo kobieta zmienną jest i może zachcieć mi się jednak zrobić coś innego na obiad. Jeśli jednak mięso kupujemy konkretnie pod dany obiad danego dnia to możemy pominąć trzymanie go w solance.

Solanka (opcjonalnie)

1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso
2-3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu (nie miałam to dodałam takiego świeżo mielonego z młynka)
1-2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
4 łyżki soli peklowej

W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę.

Sposób przygotowania rolady

W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami w proszku.
Jak farsz przestygnie dodajemy ser żółty i 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy.

Teraz czas na mięsko więc schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku.



Płat rozkładamy na blacie i rozbijamy tłuczkiem. przyda się tu mocna ręka bo ja się zmęczyłam (w związku z tym że mój schab był gruby a nie długi to udało mi się go tylko nieznacznie rozbić)


Rozbity płat mięsa faszerujemy przestudzonym farszem.


Zawijamy schaba ciasno w roladę i związujemy sznurkami. Pomysł na przygotowanie sobie wcześniej sznureczków okazał się idealny bo z całym sznurkiem sobie niezbyt dobrze radziłam a tu proszę bardzo szybko bez problemu bez przekładania mięsa z jednej na drugą stronę.


Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do rękawa do pieczenia (z racji tego ze piekłam też kawałek karkówki to rękaw nie byłby dobrym pomysłem.
Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.


Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min.
Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu. Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz