300 g dorsza atlantyckiego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki oliwy
grubo zmielony pieprz, sól
Warzywa na parze
(lub dowolna mieszanka warzywna)
5 różyczek brokuła
5 różyczek kalafiora
garść marchewki Baby Carrots z Tesko
garść żółtej fasolki szparagowej
garść zielonej fasolki szparagowej
6 średnich pieczarek
czerwona cebula
Dodatki
Sos jogurtowo ziołowy
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazyli
sól, pieprz
sok z cytryny (opcjonalnie)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazyli
sól, pieprz
sok z cytryny (opcjonalnie)
Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad). W misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce i wkładamy do lodówki.
Do naczynia do gotowania na parze wkładamy mrożone warzywa na wierzch układamy pieczarki przekrojone na pół i cebule pokrojona w grube piórka. Wszystko parujemy około 25-30 min
W między czasie jeśli chcemy możemy przygotować Pietruszkowe pesto, mi zostało z wcześniejszych obiadów, bowiem zrobiłam go więcej i trzymam w lodówce na wszelki wypadek w małym pojemniczku. Sos jogurtowo ziołowy zrobiłam z jogurtu i 1 łyżeczki pesto z pietruszki.
Jeśli nie mamy gdzieś w lodówce gotowego pesto to na sitko lub do zaparzacza wsypujemy zioła i je parzymy, będą wówczas bardziej miękkie, po minucie mieszamy je z jogurtem naturalnym dodajemy do smaku soli i pieprzu najlepiej świeżo mielonego i parę kropli soku z cytryny do smaku.
Na 10 min przed końcem parowania rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej dorsza zaczynając od strony skóry, jak rybka zmieni kolor na jaśniejszy do połowy przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy do uzyskania charakterystycznych dla grillowania prążków.
Uparowane warzywa przekładamy na talerz polewamy sosem jogurtowo ziołowym obok układamy rybę i skrapiamy ją pietruszkowym pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz