Składniki
4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube)
6 pieczarek
garść startego żółtego sera
sól
pieprz
słodka papryka
masło
jajko
bułka tarta
Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy schaba z lodówki i na każdym płacie na środku rozsmarowujemy pieczarki i posypujemy je żółtym serem i zwijamy na zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju tak żeby schaby po włożeniu na nią były do połowy zakryte i smażymy na rumiany kolor,
Możemy podawać z ziemniakmi z wody i buraczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz