niedziela, 24 stycznia 2016

Flądra z patelni grillowej

Zatęskniliśmy za naszym Bałtykiem :) i wygrzebałam fląderkę z zamrażalki. Jak zwykle smakowała pysznie. Flądra sama w sobie jest dobra, nie potrzebne więc są jej wyszukane dodatki i składniki. Podałam ją z surówką Colesław i gotowanymi brokułami na które starłam ser Grana Padano.



Składniki


2 flądry 
1 cytryna
sól
olej

Flądry przekładamy do zamykanego pojemnika, każdy kawałek solimy z wierchu, na to wyciskamy połowę cytryny i odstawiamy najlepiej na noc lub na min 1 h do lodówki. Po tym czasie patelnie lekko skrapiamy olejem i smażymy flądrę po 2-3 min z każdej strony, zaczynając od tej ciemnej,
Podajemy np z gotowanymi na parze brokułami i surówką Colesław




1 komentarz:

  1. Uwielbiam flądrę, przypomina mi smak Polskiego Morza:)

    OdpowiedzUsuń