poniedziałek, 4 stycznia 2016

Idealna rolada szpinakowa z łososiem I

Tak dla odmiany żeby coś zrobić a się za dużo nie narobić, postanowiłam zamiast roladek z tortilli z łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :)



Składniki na ciasto szpinakowe

4 jajka
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
sól, pieprz

Składniki na farsz

200 g serka śmietanowego
3 łyżki jogurtu greckiego gęstego
skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
1 pęczek koperku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
200 g wędzonego łososia w plastrach

Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, jak już się rozmrozi przyprawiamy go solą i pieprzem i przekładamy go na sitko i odstawiamy żeby odsączył się z nadmiaru wody (możemy kilka razy zamieszać żeby dokładnie się odsączył) i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywno, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo szpinak i mieszamy dokładnie (najlepiej łyżką) żeby szpinak połączył się z masą jajeczną. Płytę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia na całej powierzchni. Na papierze dokładnie rozprowadzamy masę jajeczno szpinakową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Serek mieszamy dokładnie z jogurtem greckim, skórką z cytryny i koperkiem, stopniowo po łyżeczce dodajemy sok z cytryny próbując czy masa jest już wystarczająco kwaśna, doprawiamy solą i pieprzem.
Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy masę. Na masie układamy plastry wędzonego łososia. Roladę dokładnie zawijamy i odkładamy do lodówki. Wyciągamy i kroimy przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz