Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub oleju)
2 małe lub jeden duży ogórek kiszony
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
4 jajka
1 paczka ryżu brązowego długiego (lub zwykłego)
250 g sera żółtego (opcjonalnie)
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu greckiego
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W drugim rondelku gotujemy na twardo 4 jajka. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone drobno kroimy i odciskamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.. Tuńczyka odsączam (ja nie wylewam zalewy lub oliwy gdyż później w razie potrzeby dodaje ją do smaku) rozdrabniamy jeśli jest taka potrzeba. Jajka rozdrabniamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jogurt mieszamy z majonezem i wedle uznania dodajemy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz