Składniki (dla 2-3 osób)
5 pałek z kurczaka ok 500 g
3 podudzia z kurczaka ok 500 g
olej z suszonych pomidorów
1-1,5 szklanki białego wina
1 mały słoiczek kaparów ok 3 łyżek
1 słoik suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
Kurczaka smażę na oleju pozostałym po suszonych pomidorach na złoty kolor z obu stron w naczyniu z przykrywką, która później będzie wymagana, ja lubię chrupiącą, wręcz przypaloną skórkę tym bardziej że kurczaka przewracamy później podczas duszenia. Jak stopień zrumienienia skórki kurczaka będzie nam odpowiadał dolewamy wino i dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy na małym ogniu 10 min pod przykryciem (najlepiej na najmniejszym palniku) po tym czasie dodajemy kapary, wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem.
Jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę z miodowym winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz