Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza)
5 małych papryk
0,5 kg mięsa mielonego
2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego
1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
1/2 szklanki czerwonego wina
łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku
2 łyżki oleju
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki pomidorów
2 garści oliwek zielonych
2 garści oliwek czarnych
125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie
100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego
sól, pieprz
Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem i dorzucamy mięso mielone (ja nie czekałam żeby wino odparowało bo chciałam żeby mięso nabrało jego smaku). Doprawiamy curry i chilli. Podsmażamy wszystko i na koniec zostawiamy jeszcze mięso pod przykryciem na najmniejszym ogniu żeby stało się bardziej miękkie. Gotowe mięso zostawiamy do przestygnięcia. Jak już przestygnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę, pocięte w paski oliwki i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, prubujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z papryki odcinamy górę wycinamy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Do papryk wkładamy łyżką farsz i dokładnie dociskamy, tak żeby nawet sok z farszu wyciekł do brytfanny (w moim przypadku nakładałam łyżeczką bo papryki były malutkie).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 min, po tym czasie zdejmujemy kapelusze i uciskamy w brytfance a wierzch papryk posypujemy startym cheddarem i wstawiamy jeszcze na 10 min do piekarnika żeby ser się roztopił.
Z racji że w farszu nie było ryżu to paprykę podałam z ryżem z tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz