Szybka sałatka nadaje się zarówno na II śniadanie jak i na kolacje, jest prosta w wykonaniu.
Składniki
1/2 brokuła
1 pomidor
kilka rzodkiewek
kilka plastrów ogórka zielonego
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo (ja wrzucam brokuła do zimnej wody i gotuje 10 min od momentu jak woda zacznie wrzeć). Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę, rzodkiewkę w drobne kawałki, plastry ogórka przekrawamy na 4 części. Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem. Do szklanki z jogurtem dodajemy czosnek, sparzone zioła doprawiamy solą pieprzem do smaku i dobrze mieszamy. Na talerzu układamy brokuła a na niego pozostałe warzywa. Na samym wierzchu układamy ćwiartki jajek całość polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz