środa, 13 stycznia 2016

Szybka zupa warzywna na winie

Naszła mnie ochota na jakąś ciepłą szybką zupę, która w takie pogody jak ostatnio trochę by mnie rozgrzała.





Składniki

2 garści mrożonej marchewki z groszkiem
2 garści zielonej fasolki ciętej
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
3/4 szklanki białego wina
1 kostka rosołowa
1,5 szklanki wody ok 375- 400 ml
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
szczypta pieprzu chilli
3 łyżki masła

Na 2 łyżkach masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, jak już nabierze złotego koloru dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy, dolewamy 3/4 szklanki białego wina i smażymy do momentu aż wino zredukuje się do około 1/3-1/2 objętości. Do garnka dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażymy wszystko często mieszając około 5 min. Po tym czasie dolewamy wody, dodajemy mrożone warzywa, wrzucamy kostkę rosołową doprawiamy pieprzem i pieprzem chilli. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec jeśli jest taka potrzeba doprawiamy przyprawami do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz