środa, 13 stycznia 2016

Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico

Wiedząc już jak smakuje stek z tuńczyka z delikatnymi smakowo dodatkami, przepis tutaj, drugi kawałek swojego tuńczyka postanowiłam zrobić z wyrazistymi dodatkami w postaci warzyw balsamico no i już często goszczącymi u nas na stole batatami. Pieczarki balsamico robiłam już kilkakrotnie, marchewkę w sosie balsamico tak samo więc postanowiłam połączyć oba i bazując na przepisie Magdy Gessler z książki "Kolory smaków" po drobnych modyfikacjach powstał poniższy przepis





Składniki

1 duża lub 2 mniejsze polędwice z tuńczyka (tak żeby miały min 1,5 do max 2 cm grubości)
olej
pieprz
1-2 duże bataty zrobione wg tego przepisu

Składniki warzywa balsamico

garść marchewki baby carrots
150-200 g malutkich pieczarek
garść zielonej fasolki ciętej
50 ml oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
50 ml octu balsamicznego
1 łyżka wody
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Pierwsze co robimy bataty wg tego przepisu
Ja swoją marchewkę i fasolkę podgotowałam na parze(można to zrobić wcześniej bo i tak dodajemy wszystko później do pieczarek i podsmażamy). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki,n smażymy 5-7 min w zależności od wielkości pieczarek, dorzucamy pozostałe warzywa czyli uparowaną marchewkę i fasolkę, doprawiamy solą, smażymy całość do zrumienienia się lekko marchewki, dorzuciłam czosnek chwilę jeszcze przesmażamy i dodajemy cukier, ocet, i łyżkę wody. Proporcję możemy zmodyfikować w zależności od ilości pieczarek i pozostałych warzyw, najważniejsze żeby proporcja oleju do ostu balsamicznego była 1:1, cukru jeśli wolimy bardziej słodkie smaki możemy dodać przy powyższych proporcjach o 1 łyżkę więcej. Wszystko smażymy do momentu aż ocet nam się zredukuję i utworzy się lepki sos. Objętość płynu powinna się zmniejszyć o 1/3. Na sam koniec doprawiamy pieprzem.
Tuńczyka (powinien mieć temperaturę pokojową) wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową wysmarowaną olejem i smażę w zależności od grubości steka od 2-3 min z każdej strony podobnie jak w tym przepisie.



1 komentarz:

  1. Ależ to tworzy apetyczną całość. Jadłabym...

    OdpowiedzUsuń