wtorek, 23 lutego 2016

Karkówka w sosie grzybowym

Zaczynam zauważać że w niedziele mam zawsze ochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu.



Składniki


1-1,3 kg karkówki
2 cebule
2 papryczki chilli (dość duże)
3 duże ząbki czosnku
1,5 szklanki czerwonego wina
3 liście laurowe 
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 kostki sosu pieczeniowego
2 łyżki oleju
40 g suszonych grzybów
0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody)
1 szklanka wina do zamarynowania karkówki
mąka ziemniaczana do obtoczenia
2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa

Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy do pojemnika i zalewamy 1 szklanką wina (tak żeby cała karkówka była praktycznie przykryta (możemy dokładnie przemieszać by wino dobrze rozeszło się). Zamykamy pojemnik lub garnek i wkładamy do lodówki na 24 h.
Grzyby blendujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 30 min uzupełniamy ilość wody do 0,75l.
W czasie gdy grzyby się parzą zabieramy się za resztę. Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli i czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy sól pieprz, pieprz cayenne i szklimy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli chwilę przesmażamy razem i dodajemy czosnek. Po chwili dolewamy 1,5 szklanki wina. Całość smażymy razem aż wino nam się nie zacznie redukować.


Mięso odlewamy na sicie z wina (nie wylewamy) obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje.


Gotowe mięso łączymy z cebulą i dokładnie mieszamy chwilę razem smażąc. Dolewamy grzyby (jeśli jest więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2h. Po tym czasie mięsko jest już mięciutkie.
Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kluskami i surówką np z tego przepisu. Porcja na 3 obiady dla 2 osób.






3 komentarze:

  1. Karkówka i grzybki super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie lub jak mamy mrożone grzyby polecam jeszcze ten przepis http://piekielna-kuchnia-pati.blogspot.com/2016/01/karkowka-w-sosie-winno-grzybowym.html

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń