środa, 11 maja 2016

Młoda kapusta wersja podstawowa

Odkąd w warzywniakach pojawiła się na półkach młoda kapusta gości ona u mnie jako dodatek do obiadu bardzo często. Szybka w wykonaniu mało pracochłonna a jak młoda to już słodka sama w sobie. Gorąco polecam.



Składniki


1 główka młodej kapusty
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1/2 kostki rosołowej (lub sól, pieprz do smaku)
1/3-1/4 szkl. wody (w zależności od wielkości kapusty)
2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła klarowanego lub normalnego masła
mąka (opcjonalnie)

W garnku rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem i smażymy do zeszklenia. W tym czasie szatkujemy naszą kapustę i dorzucamy do zeszklonej cebuli, chwilę razem smażymy dokładnie mieszając. W wodzie rozpuszczamy połowę kostki rosołowej i dolewamy do kapusty. Dosypujemy cukier, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 40 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec siekamy koperek na drobno i dorzucamy do kapusty, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 10 min. Jeśli kapusta puściła bardzo dużo wody możemy zagęścić ją 1 łyżka mąki. Na koniec doprawiamy jeśli jest potrzeba solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. To ja mam inny przepis na mloda kapusta szczerze polecam.. a wiec na dno garnka daje troche masla lub margarny cebule w piorka i marchewke tarta na oczkach do jarzyn później kapuste poszatkowana wlewam troche wody tak by dno zakrylo. Przykrywam i dusze do miekkosci... do juz miekkiej kapusty daje peczek koperku 2/3 lyzki smietany doprawiam pieprzem i wegeta dusze zeby woda oraz smietana odparowala ... i gotowa palce lizac przepis od mojej mamy a mama miala od swojej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia jeszcze dodaje jabłko, a marchewki po prostu trzeć mi sie nie chciało dlatego w nazwie wersja podstawowa ;) Ale faktycznie cebula w piórka to jeszcze upraszcza sprawę. A śmietany akurat zabrakło u mnie w lodówce :) Ale na pewno muszę zrobić taką z marchewką i śmietaną.

      Usuń