piątek, 15 kwietnia 2016

Kurczak z sosem pieczarkowym

Taki szybki smaczny obiadek z dodatkiem marchewki z groszkiem powinien każdemu zasmakować. Ja już nie mogę doczekać się tylko młodych ziemniaczków.

Składniki


2 ćwiartki z kurczaka opłukatne i oczyszczone
500 g pieczarek pokrojonych w grube plastry
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 mała papryczka chilli
1 duży ząbek czosnku
1 kostka do mięs pieczeniowa
1 śmietana 18%
1/4 szklanki wody (opcjonalnie)
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej

Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę i po chwili dodajemy pieczarki. Jak cebula się zeszkli i pieczarki będą już lekko miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli dokładnie mieszamy i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Za chwilę dodajemy połowę opakowania śmietany a w drugiej połowie rozrabiamy śmietanę z odrobiną ciepłej wody i mąką. Całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i dodajemy na patelnię. Po dokładnym wymieszaniu jeśli sos jest za gęsty możemy dodać trochę wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą.
Na drugiej patelni wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy nasze ćwiartki zaczynając od spodu na małym/ średnim ogniu pod przykrywką. Jak kurczak się już zrumieni z jednej strony przewracamy na drugą i zmniejszamy ogień na minimum i smażymy do zrumienienia również pod przykrywką (przynajmniej mam pewność że kurczak w środku będzie dobry a nie niedosmażony). 
Na talerz wykładamy nasz sos pieczarkowy i na nim układamy ćwiartki, podajemy z ziemniaczkami okraszonymi tłuszczem ze smażenia i np marchewką z groszkiem.




2 komentarze:

  1. świetne połączenie! :) uwielbiam takie obiady ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieraz nie trzeba kombinować a i tak pyszne dania wychodzą, tym bardziej że niekiedy nie mamy dużo czasu na przygotowanie obiadku. Gorąco pozdrawiam

      Usuń